Ihan(a) kamala loma

Lomasesonki taitaa käydä nyt kuumimmillaan. On keskikesän juhlaa ja suurimmalla osalla ehkä lomaakin. On aikaa perheelle, ystäville, sukulaisille. Voi tehdä ihan mitä huvittaa. Matkustella, mökkeillä, käydä sukulaisissa, tavata ystäviä. Tai voi olla tekemättä yhtään mitään. Nauttia joutenolosta. Aurinko paistaa ja elämä on yhtä auvoa.

Vai onko sittenkään? Entä jos pyhät tai lomat eivät sujukaan lainkaan niiden odotusten mukaisesti? Entä jos se keskikesän juhla olikin vaikka yhtä painajaista? Toisille loma saattaa sen auvon sijaan olla puhtaasti kriisi.

Lataamme herkästi suuria odotuksia lomiin ja juhlapyhiin. Ja se on selvä, kukapa ei odottaisi pieniä irtiottoja arjesta? Siinä sivussa ja aivan huomaamatta saattaa kuitenkin käydä myös niin, että lomailu muuttuu suorittamiseksi. Haalitaan kokemuksia, tehdään asioita ja tavataan ihmisiä, kun siihen kerrankin on aikaa. Voi käydä jopa niin hullusti, että loma väsyttää. Tai entäpä sitten, jos pariskunnan menohalut eivät lainkaan täsmää? Toinen toivoisi maailmalle ja toinen viihtyisi sukulaissedän mökillä. Tai rauhassa kotona, kun kerrankin saa vain olla. Tai toinen korkkaa odotetun lomajuomansa – sen ensimmäisen niistä lukuisista – ja toisella nousee karvat pystyyn pelkästä tölkin sihahduksesta.

Arki kaikkine rutiineineen saattaa kyllä rullata mukavasti ja lomaakin odotellaan, mutta sen koittaessa se saattaakin olla pelkkää kompromissia tai surkeaa yritystä siihen.

Lomalla yksinäisyys voi tuntua tavallista pahemmalta. Lomat ja pyhät vietetään perinteisesti perheen ja ystävien kesken, mutta entäpä jos joutuukin olemaan aivan yksin? Tai jos välit sukulaisiin ovat syystä tai toisesta niin kehnot, että yhdessäolo on stressin aihe jo itsessään. Tai yksinkertaisesti aivan mahdoton ajatus. Entäpä jos ystävät ovat liian kiireisiä? Aina on jotain muuta, sinua tärkeämpää. Somesta on kurja seurata toisten aktiivista elämää.

Tai sitten. Entä jos ei ole rahaa lomailuun?

Perheelliselle loma tarjoaa ihanan mahdollisuuden tiiviiseen, kiireettömään yhdessäoloon. Arki kun on herkästi yhtä aikataulujen yhteensovittelua, harrastuksia ja rutiineja. Hetkellinen tauko arkisesta oravanpyörästä kuulostaa täydelliseltä? Sitä se usein onkin. Ainakin osittain. Rutiinien rikkoontuminen ja harrastuksien tauolle jääminen saattaa kuitenkin tuoda omat haasteensa.  ”Ei ole mitään tekemistä” ja energiaa on mukava kuluttaa vaikka sisarusten härnäämiseen. Tauotta. Koko ajan. Kun yhdessä ollaan 24/7 saattaa se kaiken ihanuuden lisäksi myös ihan hiukan myös ahdistaa. Perheen yhteinen laatuaika pitää sisällään aika laajan skaalan kokemuksia.

Tämä kirjoitukseni taitaa saada loman kuulostamaan yksinomaan kamalalta, mutta onneksi se on vain se toinen puoli. Ja onneksi se toinen puoli, se on oikeasti ihana. Onneksi lomat ovat myös mahdollisuus. Me lähdemme loppuviikosta koittamaan onneamme Espanjaan. Pikkuinen road trip helteisessä Espanjassa oman perheen kesken – näen siinä todellakin mahdollisuuksia moneen! Ja tähän loppuun näen viisaimmaksi siteerata seuraavia sanoja:

Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin. Yleensä se kannattaa siinäkin tapauksessa, ettei siihen edes uskoisi. Sillä usein on käynyt niin, että uhkakuvat alkavat toteutua juuri sen takia, että niihin varaudutaan.” presidentti Mauno Koivisto

Lue myös: Entä jos äitienpäivä ei olekaan pelkkää juhlaa?

Tekijä: Piiabiia Atelier

Piiabiia Atelierin takaa löytyy Piia Pieviläinen. 33-vuotias nainen, äiti kahdelle, vaimo yhdelle. Sijainti eteläisessä Suomessa. Piiabiia Atelier on yhden naisen unelma. Siveltimestä syntyy sisustustaidetta.

9 vastausta artikkeliin “Ihan(a) kamala loma”

 1. Niin odotan, että pääsen nauttimaan tästä lomastani. Nyt tosin on hyvä keli muutolle mutta haluaisin jo muutakin kuin muuttoa…Tavallaan mun loma ei nyt ihan mene niin kuin pitää 🙂

  1. Muutto on aina valtava ponnistus. Tsemppiä siihen urakkaan, toivottavasti loppukesä voi kulua uudesta kodista nauttien!

  1. Teillä eletäänkin siellä aivan ainutlaatuisia aikoja. Nauttikaahan toisistanne ja kesästä! Tämä kesä tallentuu taatusti ihanana muistona mieliinne!❤️

 2. Minulla on vielä viikko lomaan ja kovasti sitä jo odotan! Meillä menee onneksi miehen kanssa hyvin yksiin mitä haluamme lomalla tehdä ja mitä jättää tekemättä. Säästämme myös etukäteen hieman rahaa, että lomalla voi ottaa rennommin ja vaikka syödä ulkona joka päivä jos siltä tuntuu. Tällä kertaa ei lähdetä ulkomaille ollenkaan, vaan matkustellaan Suomessa ja nautitaan Suomen kesästä, oli se sitten sateinen tai aurinkoinen 😀 Ihanaa reissua Espanjaan!

  1. Oi, loma jo ihan ovella siis teilläkin!
   Sehän se onkin ihanaa, että toiveet ja halut menevät yksiin. Ja kotimaan matkailulle peukku!👍 Sitä pitäisi ehdottomasti harrastaa itsekin enemmän. Oikein onnistunutta lomaa teille!☀️

 3. Pienelläkin budjetilla voi tehdä kivoja kesäjuttuja! Hakea hyvää luettavaa kirjastosta ja heittäytyä riippukeinuun tai mennä puistoon istumaan ja lukemaan. Tai käydä uimarannoilla. Meidän lomabudjettiin ei ulkomaanreissut mahdu, eikä taida rahaa olla edes seutulippuun, mutta näin hesalaisena ja HSL lipun omaavana meinaan törsätä joku päivä ja mennä lasten kanssa syömään eskimopuikot Suurkirkon rappusille :).

  On kuitenkin ihanaa päästä kurkistamaan bloggaajien lomakuvia ja tarinoita. Ja on hienoa, kun joku, kuten sinä Piiabiia ymmärrät, että on myös meitä, joille kaikki ei aina oo niin ihanaa ja kaunista ja desingnia (tai lässyn lässyn laatuaikaa :). Ja ollaan silti onnellisia.

  Espanja on hieno maa (juu, olen käynyt …. joskus), jään odottelemaan mihin turnee teidät vie!
  Lämpöä ja lepoa ja sitä kaikkea hulinaa mitä lapsiperheen arkeen ja lomaan kuuluu!

  1. Olet aivan oikeassa! Suuri lomabudjetti ei ole oikotie onnistuneeseen lomaan. En sano, etteikö raha sitä voisi edesauttaa, mutta tärkein lomavaruste on taatusti oma asenne. Joka sinulla vaikuttaa olevan ihailtavan kohdillaan!
   Ihanaa jätskireissua Suurkirkon portaille, se kuulostaa täydelliseltä tavalta viettää kesäpäivää!☀️
   Ja kiitos kauniista sanoistasi, ne lämmittivät todella.❤️
   Mukavaa kesää!

 4. Tytön futisturnaus on päättymässä ja siitä alkaa perheen lomareissu. Huh. Ihana loma tulossa! Lomat kyllä asettaa paineita. Kaiken pitäisi (kai) olla täydellistä. -Katta /Arki(paska)ruokaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *