Esineellistänkö naisia?

Minä ja mun ladyni. Ne naiselliset, näyttävät, muodokkaat.  Dramaattisetkin. Usein ehkä enemmän vain vähän höpsöt. Toisinaan myös aistilliset. Niitäpä olen miettinyt – lomallakin.

Kuuntelen mielelläni ihmisten ajatuksia ja kysymyksiä. Toki aivan kaikenlaisia sellaisia, mutta tällä kertaa tarkoitan oikeastaan niitä, joita ihmisille töitäni katsomalla herää. Ja tuo otsikossa esiintyvä kysymys, se on esitetty minulle lukuisia kertoja. Kysyjänään niin naisia kuin miehiä.

Esineellistätkö naisia?

Ja minä olen vastannut, että en. En kai, en käsittääkseni.

Maalaan naisia, koska voin. Koska – miksi en? Koska naiseus ja ihmisyys ylipäätään kiinnostavat minua loputtomasti. Koska olen nainen itsekin ja ylpeästi olenkin. Koska tiedän, mistä maalaan. Koska kauneutta on monenlaista, aivan kuten naiseuttakin. Koska inspiroidun siitä, aina uudelleen ja uudelleen. Koska persoonat kiehtovat minua. Tarinat kiinnostavat. Ja edelleen, itselleni kaikkein pätevimpänä ja yksiselitteisimpänä perusteena – koska miksi en?

Ja onpa minullakin herännyt kysymys. Miksi naisellisen naisen maalaaminen olisi naista esineellistävää? Onko se automaatio? Haluaisin ajatella, että ihmisiä esittävät maalaukseni olisivat vain yhdenlaisia kuvia tästä maailmasta. Ne ovat puhtaasti yhden ihmisen mielikuvituksen tuotetta, ihmisen, jolle itselleen ne maalaukset edustavat vapautta, iloa ja elämää. Naisen, joka toivoisi, että jos maalauksensa kannanottoja ovat, ne olisivat sellaisia ennemminkin vapauden puolesta kuin puolesta tai vastaan naisen esineellistämisen.

Silti tulen pohtivaksi. Annanko ympäristölle töilläni – omista lähtökohdistani huolimatta – aivan tahtomattanikin toisenlaisia viestejä? Sellaisia, jotka omien arvojeni kanssa riitelevät. Ai kamala. Esineellistänkö naisia?

Mitä mieltä sinä olet?

Avoid clichés, avoid generalizations, find your own voice, show compassion, and ask the important questions.

Amy Tan

Tekijä: Piiabiia Atelier

Piiabiia Atelierin takaa löytyy Piia Pieviläinen. 33-vuotias nainen, äiti kahdelle, vaimo yhdelle. Sijainti eteläisessä Suomessa. Piiabiia Atelier on yhden naisen unelma. Siveltimestä syntyy sisustustaidetta.

8 vastausta artikkeliin “Esineellistänkö naisia?”

 1. Hei Piia!
  Mahtoikohan Rubens naisia maalatessaan kysyä itseltään: ”Esineellistänkö minä naisia? ”Epäilen, että ei kysynyt, vaan halusi maalata naisvartaloita kaikissa muodoissaan ja kauneudessaan. Vain rohkea uskaltaa maalata naisia, sillä naiset ovat ehkä yksi maailman arvostelluimmista tahoista kautta maailman – idästä länteen ja pohjoisesta etelään. Useimmiten naisen esineellistää toinen nainen ja juuri hän, joka ei ole sinut oman naiseutensa kanssa.

  Lämpimin terveisin
  Sirkka

 2. Hei,
  Minun mielestäni et esineellistä. Täytyyhän taiteilijalla olla vapaus maalata sitä mitä haluaa, kunhan ei tahallaan loukkaa tai satuta. Jos sinun kuvasi jonkun mielestä ovat haitallisia, niin eikö silloin myös suurin osa naisten vaatemuodista olisi loukkaavaa?
  Minä ajattelen niin, että joku joka väittää, että esineellistä naista näillä Ladyilla, on sitä mieltä että sinun taide ei ole tarpeeksi vakavaa. Mutta pitääkö taiteen aina olla vakavaa, jotta se on hyväksyttävää? Tai eikö kaunis taide voi olla hyvää? Minä kuulin tauluistasi sattumalta vasta vähän aikaa sitten ja haluan sanoa, että olet tuottanut minulle aivan valtavasti iloa ja mielihyvää, ruokkinut kauneuden kaipuutani näillä Ladyilla. En edes muista, koska viimeksi joku taulu olisi saanut aikaan niin suuren tunne elämyksen, joten pyydän, älä vaan lopeta Ladyjen maalaamista. Katsoin hetki sitten dokumentin, jossa keskusteltiin Jouko Turkasta ja hänen metodeistaan teatterikoulun rehtorina. Sain käsityksen, että hänelle kaikki teatteri piti olla totta. Esitystä ei kannattanut tehdä, jos se ei ole riittävän ”totta”. Hän teetti näyttelijöillä hyvin rankkoja fyysisiä harjoituksia yms., jotta näytelmät olivat hänen mielestä oikeanlaisia. Jotkut näyttelijät arvostivat hänen tapaa tehdä teatteria, mutta joillekin hänen metodinsa olivat varmasti kauhistus. Tästä herää kysymys, että onko kaikki erilainen/ vähemmän tosi teatteri huonoa? Onko näytös esineellistävä, jos naisnäyttelijöillä on vaikka niukat/ seksikkäät vaatteet? Minusta varsinkin taiteessa on tärkeää, että jokaisella taiteilijalla on oikeus tehdä sellaista taidetta, johon kokee kutsumusta. Vaikka kaikki eivät siitä pidä. Ja ne, jotka eivät pidä, voivat keksiä vaikka mitä argumentteja, joilla yrittävät sabotoida tätä taiteilijan vapautta. Tommy Tabermann oli joidenkin mielestä huono/ liian kevyt runoilija. Sofi Oksanen taas on joidenkin mielestä liian raskas ja siksi huono. Minusta kaikkia tarvitaan ja he molemmat ovat koskettaneet minua syvästi teoksillaan.
  Siispä kaikkea hyvää sinulle ja Ladyille 😊. Minusta ja muutamasta tutustani olette ainakin saaneet uskolliset ihailijat ja täytyy varmaan alkaa säästää ihan omaa Ladya varten ja ehkä ostaa lohdutukseksi taidejuliste, jos tuntuu vaikealta odottaa. Muuten se sinun siskollesi tekemä Lady on aivan mielettömän ihana.
  Kaikkea hyvää sinulle ja urallesi taiteilijana toivoo,
  Maarit Kaira

 3. Mielestäni et esineellistä. Kuten eräs kommentoijista kysyikin, pohtiko Rubens esineellistävänsä naisia? Epäilen, että ei. Miksi naisten väitetään tekevän noin, jos kuvaa naisia? Kauniita maalauksia sinulla. -Katta /Arki(paska)ruokaa

 4. Hyviä kommentteja olet jo saanut ja samoilla linjoilla olen itsekin. Viittaus Rubensiin ei kuitenkaan mielestäni ole kovin onnistunut, sillä maailma oli kovin erilainen muutenkin 1500-1600 lukujen taitteessa, kuin mitä se on nyt. Tässä ajassa mielensäpahoittajia tuntuu riittävän :(.

  Jos jonkun mielestä maalauksesi esineellistää naisia, niin väliäkös sillä?
  Jatka ihmeessä samalla linjalla! Iloa, väriä ja huumoria elämään!

 5. Mielenkiintoinen näkökulma asiaan ja omaan taiteeseen. En ole koskaan ajatellut, että taiteilijat töillään esineellistää ketään. Taitelijoilla on mielestäni vapaus ilmaista itseään. Toki, kuten aiemminkin on kommentoitu, raja menee siinä, että ei loukkaa ketään.

 6. Mun mielestäni sulla on kauniita teoksia, jotka eivät millään tasolla esineellistä naisia. Lisäksi koen, että taiteilijalla on vapaus luoda juuri sellaista kuin parhaakseen kokee -kunhan se ei loukkaa ketään.

 7. Hei, minusta olet löytänyt aiheen joka on hyvä ja en näe sitä esineellistämisenä. On ihanaa löytää samanhenkinen koska haen aina taiteissa kuvia naisesta ja naisellisuudessa. Kiitos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *